Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)
 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Arkiv
  Arkiv Visar en lista på de senaste blogginläggen.
 • Logga in
  Logga in Inloggningsformulär
Postad av den in Inredning
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre

Gardintrender genom tiderna

Gardintrenderna har förändrats genom tiderna, och det är intressant att se hur olika stilar har utvecklats och blivit populära under olika epoker. Nedan följer en kort översikt över gardintrender genom tiderna:

Renässansen (1400-talet - 1600-talet): Under renässansen var gardiner vanligtvis tunga och rika i texturer och material. De var ofta gjorda av sammet eller andra tyger av hög kvalitet och var ofta prydda med broderier och fransar.

Barocken (1600-talet - 1700-talet): Gardinerna under barocken var ännu tyngre och mer dekorativa än under renässansen. De var ofta tillverkade av tyg med mönster av blommor, blad eller andra motiv, och de var vanligtvis prydda med volanger, tofsar eller andra dekorativa detaljer.

Rokokon (1700-talet - 1800-talet): Gardinerna under rokokon var lätta och luftiga, och de var vanligtvis gjorda av fina material som silke eller bomull. De var ofta prydda med broderier eller spetsar, och de var vanligtvis draperade på ett mycket dekorativt sätt.

Viktorianska eran (1800-talet - 1900-talet): Under den viktorianska eran var gardinerna vanligtvis tunga och dekorativa, med tjocka volanger och fransar. De var ofta tillverkade av sammet, brokad eller andra rika material, och de var vanligtvis prydda med broderier och spetsar.

Art nouveau (1880-talet - 1910-talet): Gardinerna under art nouveau var lätta och luftiga, och de var vanligtvis gjorda av tunna material som bomull eller linne. De var vanligtvis dekorerade med blommor, blad och andra organiska former, och de var ofta färgglada och mönstrade.

Modernismen (1910-talet - 1930-talet): Under modernismen blev gardinerna enklare och mer minimalistiska. De var vanligtvis gjorda av enkla material som bomull eller linne och de var vanligtvis enfärgade eller mönstrade i enkla geometriska former.

Midcentury modern (1940-talet - 1960-talet): Gardinerna under denna period var vanligtvis också gjorda av enkla material som bomull eller linne, och de var vanligtvis enfärgade eller mönstrade i enkla geometriska former liksom åren innan. De var ofta mycket ljusa och luftiga, och de var vanligtvis draperade på ett mycket enkelt sätt.

Postmodernismen (1970-talet - 1990-talet): Under postmodernismen blev gardinerna åter igen mer dekorativa och rika på detaljer. De var vanligtvis gjorda av tyger med mönster och var vanligtvis prydda med volanger, fransar eller andra fina detaljer.

Gardintrenderna från 2000-talet och framåt har kännetecknats av en minimalistisk, modern och skandinavisk stil. Enkelhet, naturliga material och ljusa färger har varit populära.

En populär trend under tidigt 2000-tal var gardiner med ljust genomskinligt tyg alltså skira gardiner i vita eller pastellfärger som släppte in mycket ljus. Gardiner i linnetyger, i dova färger eller enfärgade, blev sedan alltmer populära under senare delen av 2000-talet.

I takt med att medvetenheten om hållbarhet ökar, har gardiner i naturliga material som linne, bomull och hampa blivit allt mer populära. Dessa material är inte bara hållbara utan också enkla att ta hand om och ger en naturlig och avslappnad känsla i rummet.

Under senare år har gardiner med mönster, särskilt i botaniska eller gardiner med djurmotiv, blivit alltmer populära. Också gardiner med enkel geometri, som randiga gardiner eller gardiner med prickar, har fortsatt vara en populär trend i heminredning. Även retro är en populär inredningsstil som också speglas i gardinerna.

Digital teknik har också förändrat gardintrender under 2000-talet, där smarta gardiner med fjärrkontroller eller röststyrning har blivit allt vanligare.

Sammanfattningsvis har gardintrender förändrats markant genom åren och speglar vår tids smak och trender. Från tunga och rika gardiner till minimalistiska och enkla gardiner, har de varit en viktig del av heminredningen i århundraden och kommer fortsätta vara det även i framtiden.

Senast ändrad den

Ulrika är en kvinna i sina bästa år som älskar sin familj, sitt ombonade hem, att springa tills hon stupar och att resa. När andra varvar ner med en god bok går hon ut och luktar på blommorna likt Ferdinand i sin prunkande trädgård, gärna i sällskap av familjens hund som alltid är med varhelst familjen befinner sig.

Författarens senaste inlägg