Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)

Trådtäthet

Hög trådtäthet upp till en viss gräns betyder skönare och mer hållbara lakan och påslakan. Men till slut blir det så tjockt att det blir otympligt. Upp till 400 TC eller threadcount är det vanligaste i dagens butiker och det är just för att sen blir det inte bättre, bara tjockare.

 

Hur mäter man trådtäthet, TC?
TC betyder trådtäthet och det är antalet trådar som vävts in i tyget, mätt per kvadrattum. En trådtäthet på 100 innebär alltså att det totalt är 100 trådar som korsar varandra i väven, på varje yta om ca 2,54 x 2,54 cm. Högre trådtäthet innebär att fler trådar samsas om samma yta, vilket innebär att väven antingen blir tätare eller att väven består av fler trådar med finare fibrer.

Varför mäter man trådtäthet?
På något vis måste man kunna jämföra olika påslakans egenskaper och då är detta ett mått så man kan veta vad man köper, detta är speciellt viktigt när man handlar i en webbshop där man inte kan känna och klämma på produkterna utan bara kan förlita sig på specifikationerna.

Vilken trådtäthet ska jag välja?
De billigaste sängläderna brukar de ligga runt 120-150 TC. Det ger en helt okej mjukhet och följsamhet. Sen spelar det in om det är vanlig bomull, eller t.ex. satin som då upplevs som mjukare och skönare. Högst TC är ungefär kring 800, vilket alltså blir den högsta trådtäthet som går att få tag på.

Om TC:n är över 300 får du lite lyxigare bäddset eller lakan med väldigt skön känsla mot kroppen för pengarna. Då märker man stor skillnad mot de billigare sängkläderna med låg TC. Speciellt om dina bäddprodukter är i bomullssatin som upplevs mjukare och mer följsamma eller sval percale. Påslakan med hög trådtäthet, dvs. över 300 i TC hittar du här. Sköna lakan med denna trådtäthet, dvs. över 300 i TC hittar du här.

Riktigt lyxigt bäddset får du om du väljer bäddset över 400 TC. Samma här, välj gärna bomullssatin som är mjukt och skönt eller percale för en svalare känsla. Sen upplever många att väljer man ett bäddset med ännu högre TC hjälper det inte riktigt. Exempel på lyxiga påslakan med hög trådtäthet, dvs. över 400 i TC hittar du här. Och lyxiga lakan med högre trådtäthet dvs. över 400 i TC hittar du här.

Bäddset med 800 TC blir alltså inte dubbelt så skönt. Vissa menar att bäddset och lakan med så hög trådtäthet kan upplevas som väldigt oföljsamt och strävt, men det är inte heller alltid sant. Det finns flera fantastiska produkter som har en trådtäthet på 800 TC, men det är tack vare att dessa då är vävda i en viss teknik, alltså att det är bomullssatin eller percale.