Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)

Dunprodukter

Först vill jag säga att våra dunprodukter är gjorda av slakteriavfall, dvs. att när fågeln blev mat blev dunen och fjädrarna kuddar och täcken. 

Duntäcken och kuddar är mycket miljövänliga och nerbrytbara då det är en ren naturprodukt. Detta betyder också att miljön inte förorenas vid tillverkningen. Duntäcken och kuddar ger en fantastisk komfort och håller formen hela natten. Dessutom är det inte lättantänligt.

Levnadstid på ett täcke är ca 15-20 år vid "normal användning" och Nordic Form rekommenderar att man tvättar sitt duntäcke vart 5:e år. Tvätta i 60 grader, med lite tvättmedel och inget sköljmedel. Gärna med ett par tennisbollar. Torktumla på svag värme. När ni tror det är klart, torktumla lika länge till. Se längre ner för instruktioner om du är damm- eller kvalsterallergisk.

Mikroklimat i sängen
Klimatet under ett täcke samt madrassens egenskaper representerar de viktigaste faktorerna för optimal sovkomfort. Täcken fyllda med dun och fjäder ger en mycket god isolationsförmåga. Dessutom absorberar och transporterar dessa täcken bort fukt så att den som sover inte ska uppleva att sängen blir fuktig. Det är inte ovanligt att en vuxen person transpirerar 3-4 dl vatten under natten. Dessutom ska täcket vara följsamt så att det inte kommer in kall/ varm luft under täcket när man rör sig under natten.

Ju mer dun ju bättre egenskaper vad gäller rätt temperatur under täcket. Dunet drar till sig fukt så du får en behaglig torr och skön värme.

Dunet i Nordic Forms täcken och kuddar är en slakterirestprodukt, dvs. att när fåglar gått till slakt, plockas dunet, tvättas och behandlas för att kunna användas i deras täcken och kuddar. Detta betyder att inga fåglar lider när de plockas.

Dun och fjäder är olika. Under fjädrarna vid bröstet finns dunet. Dun är i formen en boll, och fjäder är som det låter en fjäder. Ju större boll desto bättre egenskap. Ju mindre fjäder desto bättre känsla.

Bärighet beskriver dunets förmåga att skapa ett brett rum mellan tygerna. Ju bredare rum desto bättre isolation. Tänk på ett bra isolerat hus med tjocka väggar. Det är kallt på sommaren och varmt på vintern.

Nordic Forms dun plockas i Frankrike och täckena och kuddarna tillverkas i Norge.

Kuddhöjd
Nordic Form rekomenderar Låg för den som ligger på mage och rygg.
Mellan för den som är rörlig.
Hög för den person som ligger på sidan.


Allergi
Nomite är en märkning som finns på våra duntäcken och kuddar från Nordic Form. Nomite garanterar att produkter märkta med detta ska vara kvalster och dammfritt. Märkningen Daunasan Certifierad finns också med på deras dunprodukter, och det är en märkning för att visa att produkterna uppfyller EUs hygienkrav EN12935.

Personer som är allergiska mot damm behöver inte längre vara rädda för att använda duntäcken och kuddar. Dunet som används i Nordic Forms täcken och kuddar är tvättade och behandlade så att det blir absolut rent. Därmed trivs inte kvalster i detta. Dessutom är tyget så tättvävt för att dunet inte ska ta sig ut, att det är svårt för kvalster att ta sig igenom.

I Europa har man gjort ett stort antal studier i hundratals hem, sovrum, sängar, täcken och kuddar med avsikt att kartlägga allergi och kvalsterinnehållet. Ur dessa studier upptäcktes följande:

1. Täcken och kuddar fyllda med rent dun och fjäder är ingen önskvärd miljö för kvalster. Vid normala förhållanden kan man knappt hitta kvalster i duntäcken och dunkuddar tack vare att yttertyget är väldigt tätt och gör det svårt för kvalster att tränga igenom.

2. Det faktum att dun och fjäderfyllda produkter uppfyller speciella klimat- och temperaturmässiga  krav( snabb uppvärmning efter man lagt sig, snabb utluftning av fuktighet när sovrummet luftas regelmässigt) skapar dåliga villkor för kvalster som kräver hög fuktighet för att överleva.

3. I varje hem, i varje sovrum finns det kvalster. Kvalster lever av hudavlagringar. I rent dun och fjäder finns det dock ingen näring för kvalster.

Studierna har även visat att dun och fjäder inte ger allergiska reaktioner såsom astma och hösnuva.

Nomites skötselråd vid kvalster- och dammallergi
Lufta sovrummet, bäddlinnen, täcken och kuddar varje dag(detta reducerar fukten).
Tvätta bäddlinnen regelbundet och följ tvättinstruktionerna.
Byt ut täcken och kuddar som mist sin naturliga spänst efter många års användande.Källor:
"Guachten zur Einsschätzung der Relevanz de Beddfedern-(Keratin) Allergie"
(Expert opinion on the assessmentof the relevance of Keratin Allergy)
Prof Dr med. Hoffman, Head of the Pedriatic Institute of the University Hospital of Frankfukt am Main.

"House dust mite allegen in pillows", expert opinion of the Wellington Asthma Research Group, Wellington School of Medicine, New Zeeland.

"Ökologische Untersuchungen zur Hausstaubmibenallargie" ( Ecological Studies of the Allergy to House Dust Mites), Prof Dr. H.W Jurgens, anthropological institute of the University of Kiel.

Forskningsresultat är också publicerade i dokument PAS 1008 från DIN Deutches Institut fur Normung( Det tyska standardiserings institutet).