I Kina har människor sovit under molnlätta täcken fyllda med silkesvadd i över 3000 år. Först nu börjar vi i väst få upp ögonen för detta fantastiska bäddmaterial. Våra silkestäcken tillverkas i den kinesiska provinsen Zhejiang.
Silket har en organisk uppbyggnad som står den mänskliga huden nära. Därför använde man länge silkestråd att sy ihop operationssår.
Silke ger en extra skön sömn då det är temperaturreglerande. Det håller dig varm kalla nätter och behagligt sval när det är varmt. Silket är även fuktabsorberande och transporterar effektivt bort överflödig fukt när du sover. Silkesfibern är glatt, därför är siden smutsavvisande och faller mjukt.
Silke ger dig avkoppling hela natten. Inte bara på grund av dess följsamhet när du sover, ingen fiber är lättare. Naturmaterialet innehåller dessutom det vårdande ämnet sericin. Vid direkt kontakt med huden verkar det lugnande.
Vadden i våra täcken och kuddar är ett verk av mullbärsfjärilens larv. Mullbärsfjärilen ger det starkaste, mjukaste och mest glänsande silket med de längsta fibrerna. Efter en månads knaprande på näringsrika mullbärsblad behöver den fyra dagar i lugn och ro för att spinna sin kokong. Odling av mullbärsträden, skötsel av larverna liksom urval av kokongerna kräver ett tränat öga och ett gediget handarbete. När kokongerna är klara ska de sorteras, tvättas och hängas upp för torkning. Varsamma händer sträcker sen ut kokongen till tunna silkesskikt. En enda kokong blir till en silkesfiber som är mellan tre och fyra kilometer lång.
Idag odlas silke i över 30 länder runt om i världen, men den längsta eftarenheten av silkesodling och de bästa förutsättningarna finns i Kina.
Sidenets historia År 2640 före Kristus befann sig den kinesiska prinsessan Xi Ling-Shi under ett mullbärsträd och drack sitt the. En silkeskokong föll ner i hennes kopp och började nystas upp. Hon försökte få upp den och upptäckte en silkestråd. Prinsessan var överväldigad av trådens fantastiska skönhet. Hon bad sina tjänare samla ihop hundratals kokonger för att väva ett tyg. Tyget blev till ett plagg för kinesiska kungligheter i tusentals år framöver.
I det gamla Kina fick från början bara kejsaren och hans familj bära kläder av siden. Silkets ursprung och förädling var en strängt bevakad hemlighet, vars avslöjande var belagt med dödsstraff. Från Kina exporterades siden till gamla världens alla furstar och kungliga hov. Längs sidenvägarna mot söder och väster drog kamelkaravaner med den dyrbara lasten. Dessa resor var farofyllda och tog mellan sex och åtta år. De långa handelsvägarna slutade i Syriens hamnstäder där sidenet lastades om på båtar till grekiska och romerska furstehov.
|