Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)
  • Hem
    Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
  • Kategorier
    Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
  • Bloggare
    Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
  • Arkiv
    Arkiv Visar en lista på de senaste blogginläggen.
  • Logga in
    Logga in Inloggningsformulär
Postad av den in Tips och idéer
  • Teckensnitts storlek: Större Mindre

Sammet

Vad är sammet?

Sammet är ett fantastiskt fint material som har en säregen lyster. Sammetstyg kan man göra nästan vad som helst av: kläder, kuddfodral, överkast, kläder, sängkappor och mycket mer. På sovtex.se har vi bland annat kuddfodral och sammetsgardiner från SvaneforsFondaco, Boel och Jan, och Jakobsdahl. Vi har även sammet i metervara, både mönstrad och enfärgad. Så att du kan köpa sammetstyg och tillverka din egen sammetsprodukt, häfta fast runt en sänggavel eller sy ett vackert kuddfodral. Om du tänker göra en sittdyna av sammet är det bäst att du köper möbelsammet eller frågar tillverkaren så att tyget verkligen håller för det slitage du tänker utsätta det för.

hur tillverkas sammet?

Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal. Sammet vävdes troligen i Italien redan på 1200-talet. När man gör sammetstyg görs två lager på samma gång och tråd vävs genom båda lagren. Sen används en skärkniv för att separera de båda tygen.Sammet är ett vävt tyg där rätsidan har en kort lugg. Baksidan är slät och liknar vanligt tyg. Själva namnet sammet är sättet man väver tyget på, sen kan man använda olika material till sin sammet. 

Vad är sammet gjort av?

Den dyraste och äldsta formen av sammet är silkessammeten. Den billigaste sammeten är syntetsammet som är gjort av till exempel polyester. Och denna typ är vävt av syntetfibrer i syfte att efterlikna silkessammetens glans. Möbelsammet tillverkas ofta av syntetfibrer. Sen finns det även bomullssammet som är mellandyrt och inte så ofta används nuförtiden då den inte heller har en sådan lyster som syntetsammet och även ger ett mattare intryck än silkessammeten och syntetsammeten. Den har dessutom ofta kortare lugg.

Velour sammet, vad är det?

Krossad sammet är inte ett sammetstyg utan en form av velour, eftersom detta tyg har stickad botten. Och då måste jag förklara vad Velour är, eller som vissa säger: plysch. Velour liknar sammet men är mer elastiskt då det är stickat. Luggen på velourtyget valkas och ruggas för att bli tillräckligt mjuk. Tyget är oftast av polyester men även bomull används ibland. Detta tyg var mycket populärt under 1970 talet och användes då ofta till overaller i enkelt snitt som kunde användas i alla sammanhang. Under denna tid uppkom också uttrycket "velourman" som betydde en man som inte höll hårt på de traditionella mansrollerna utan var lite mjukare och till exempel stannade mycket hemma med sina barn.

Hur tvättar och stryker man sammet?

Nackdelen med sammet kan vara att det drar åt sig damm och hårstrån. Så en god investering är att ha en klädesroller hemma så du kan rolla din sammetsprodukt när detta behövs. Detta kan vara något att tänka på när man väljer färg på sin sammetsprodukt. Till exempel är grått eller beige sammetstyg lättare att hålla snyggt än vitt, svart och marinblått. Om du ändå tycker att ditt tyg ser tråkigt ut, kan man oftast tvätta dessa produkter i 40 grader. Läs på tvättrådet på produkten. När du ska stryka din sammetsprodukt måste du göra detta på avigsidan och med låg värme. Ett bra tips är att köpa ett ångstrykjärn eller så kallad steamer. Alltså inte ett vanligt strykjärn utan ett handtag som man varsamt stryker över till exempel gardinen som hänger på plats för att räta ut veck och skrynklor. Ett anat tips är att vädra din sammetsprodukt istället för att tvätta den. Är det en lite fuktig dag så häng ut din produkt på balkongen, så blir den snart fräsch igen. 

Hur rengör man sammet?

Om du spiller någon vätska på din sammetsprodukt gäller det att vara snabb. Sammeten suger oftast inte upp vätskan direkt utan håller kvar den ett tag ovanpå luggen. Så spring och hämta papper att suga upp vätskan med. Om du inte var snabb nog och fläcken blev kvar när den torkade, kan du testa att gnugga lite försiktigt med vatten på fläcken. Men gnugga inte för mycket så du skadar luggen. 

Ett annat tips är också att byta plats/vända på kuddar och soffans sittkuddar. Så blir slitaget mer jämt och din soffa/ kuddar håller sig snygga längre.

sammet

 

 

Senast ändrad den

Ulrika är en kvinna i sina bästa år som älskar sin familj, sitt ombonade hem, att springa tills hon stupar och att resa. När andra varvar ner med en god bok går hon ut och luktar på blommorna likt Ferdinand i sin prunkande trädgård, gärna i sällskap av familjens hund som alltid är med varhelst familjen befinner sig.

Författarens senaste inlägg