Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)
 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Arkiv
  Arkiv Visar en lista på de senaste blogginläggen.
 • Logga in
  Logga in Inloggningsformulär
Postad av den in Inredning
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre

Doftljus - ytterligare ett intryck i rummet

sense-doftljus

På bilden visas Affaris Sense doftljus.

Doftljus kan verkligen sprida en känsla utöver andra sinnen, man tar in rummet med ögonen, öronen, näsan och munnen. Så det man får tänka på när man bjuder hem folk och vill att folk ska trivas är om du har ett vilsamt hem med mysiga plädar och någonstans trevligt att sitta. Om du spelar någon musik, eller står och grälar i rummet bredvid, detta gör otroligt stor skillnad för hur rummet upplevs. Om du har ett doftljus som står och brinner, jag tycker till exempel det är trevligt att ha ett doftljus på toaletten som sprider väldoft och lite myskänsla i och med den lilla lågan.

Och om du bjuder på något gott att tugga på. Vi alla har väl stigit in i ett hem till exempel för att vänta på en person. Om någon annan i hushållet bjuder på en kopp kaffe eller något litet att tugga på, om den personen småpratar vänligt med en medans man väntar och man blir erbjuden en plats att sitta på så länge - eller om man får vänta i hallen utan någonting av ovanstående distraktioner när man väntar. Då upplever man hemmet där man fick lite omtanke som varmt och trevligt. Man kan föreställa sig att personerna i det hushållet mår bra och är lyckliga. Medan i det andra exemplet kan man (helt felaktigt många gånger i vår stressade värld) ha tankar om man inte är välkommen, om de är olyckliga i hemmet, om någon ska skiljas... Även om inget ovanstående är sant kan sådana paralleller kanske helt felaktigt dras när man träffar en tredje vän och ska småprata om vän nr 2. ( Alltså skvallra.)

Utöver själva doften finns andra mysfaktorer med ett ljus, hur det brinner och hur det ser ut. Om det brinner och sotar= släng ljuset! Det är inget trevligt alls. Vissa doftljus brinner och sprakar lite, som till exempel Woodwicks ljus med träveke. Dessa knastrar trivsamt och upplevs av vissa som mycket mysiga ( och av vissa som ett störningsmoment...) Allt är som bekant tycke och smak - och det varierar mycket från person till person. Även om doften är syntetisk eller naturlig kan man ha åsikter om. Jobbar man med motorolja inser man att syntetiskt är bra, jobbar man med kläder kanske man tycker att naturligt är bäst och väljer då ett sådant doftljus.

Om de som tillverkat ljuset är miljömedvetna och tänker på de andra materialvalen i till exempel behållare och lock och man kan även lite längre och tänka på själva lådan ljuset är transporterat i och hur det är transporterat. Och om det är tillverkat i ett land långt bort eller nära. Ja som du märker finns det oändliga mängder ämnen att diskutera när det gäller doftljus. 

Senast ändrad den

Ulrika är en kvinna i sina bästa år som älskar sin familj, sitt ombonade hem, att springa tills hon stupar och att resa. När andra varvar ner med en god bok går hon ut och luktar på blommorna likt Ferdinand i sin prunkande trädgård, gärna i sällskap av familjens hund som alltid är med varhelst familjen befinner sig.

Författarens senaste inlägg