Sovtex AB - Logo
Köp innan kl 15 skickas samma dag!
(Gäller lagervaror)
 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Arkiv
  Arkiv Visar en lista på de senaste blogginläggen.
 • Logga in
  Logga in Inloggningsformulär
Postad av den in Nyheter
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre

Tyngdtäcke för bättre sömn

Tyngdtäcke eller sömntäcke finns i olika material på marknaden - du kan också hitta dem under namnen kedjetäcke, bolltäcke, kastanjetäcke och/eller fibertäcke. Täckets vikt varierar mellan 3-14 kg och tyngden i täcket kommer sig av sydda fack/kanaler som fyllts med ex. kedjor, bollar, kulor, extra tunga fibrer, ärtor eller ris. Tyngdtäcken upplevs av många med vanliga sömnproblem eller sömnproblem på grund av t.ex. neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, demenssjukdom, ångest eller stress som rogivande och lugnande.

Täckets tyngd som fördelas över hela kroppen ger en ombonade, trygg och omslutande känsla som gör att man slappnar av, känner mindre oro vilket underlättar insomning - det är dessutom extra mysigt att krypa ner under.  Och resultatet - både bättre sömn och med det även förbättrad livskvalité. 

Det ger även en viss masserande effekt när du rör på kroppen, och då kan produktionen av serotonin som gör oss avslappade, öka. Serotoninet omvandlas i sin tur till melatonin och det är kroppens eget sömnhormon. Bra va? Att massage och beröring är viktigt för oss människor har varit känt länge, det är därför så många går iväg och masserar sig, eller till och med blir erbjudna massage på jobbet. Allt för att människan ska känna sig mer uppskattad, pigg och frisk.

Obs: om du har cirkulationsproblem eller andningsproblem rådfråga då din läkare innan du köper ett tyngdtäcke!

Tyngdtäcke för barn, vilken ålder? Man rekommenderar inte att barn under 3 år har tyngdtäcke. Och ska man gå efter vikten på täcke, börjar Curas täcke på 3 kg, dvs. att barnet måste väga över 30 kg för att använda tyngdtäcke. Men detta är också tycke och smak. Det är du som förälder i samråd med läkare eller BVC som får ta ställning till vad du anser vara lämpligt för just ditt barn. 

Många personer i vårt land har kvalsterallergi. det går utmärkt att ha sitt kvalsterskydd utanpå tyngdtäcket. Och båda våra tyngdtäcken, från Borganäs och Cura går att tvätta i maskin på 60 grader. Det känns fräscht att veta. 

Att ha svårt att sova verkar vara ett massfenomen. En undersökning jag läste påstod att fler än var tionde svensk har sömnproblem. Stress verkar vara den huvudsakliga orsaken till sömnsvårigheterna. För oss som helst inte vill äta mediciner i onödan kan ett tyngdtäcke vara lösningen, och så slipper man trista biverkningar man får av vissa insomningstabletter. 

Hur tungt tyngdtäcke man ska ha har vi fått frågan om. Cirka 10% av din kroppsvikt ska tyngdtäcket väga - men det är lite tycke och smak i detta också. Vår yngsta respons är från en 14-årig flicka som väger ca 60 kg. Hon har 9 kg täcket från Borganäs och tycker det är toppen. Hon somnar snabbare, sover bättre och känner sig tryggare.

Jenny Ström (arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser) skriver 2015-11-23 "Tyngdtäcken hjälper dig att sova".

”Ca 8 av 10 somnar snabbare, får ökad sammanhängande nattsömn när de använder tyngdtäcken. 6 av 10 upplever minskad oro och ångest. Som extra effekt kände mer än hälften sig mer utvilade och mer lugna under dagen och det gav även effekt på humör och koncentration.” 

Sömn- eller tyngdtäcken hjälper många med sömn- och insomningsproblem men inte alla.

Många människor som lider bl.a. oro, ångest, stress, spänningar, smärta, värk och/eller klimakteriebesvär kan få lindring och ökad sömn av det omslutande och kramande tyngdtäcket. Även personer med diagnoser som exempelvis adhd/add, autismspektrumstörning och tvångssyndrom som har svårt att komma ner i varv upplever en lugnande verkan.

Man kan få remiss från sjukvården att köpa ett tyngdtäcke. Då får man gå till sin vårdcentral och prata med sin läkare. Efter en utredning kan man få ett tyngdtäcke utskrivet på recept. Då betalar man endast en schablonkostnad av av täcket kostar. Men en sådan utredning brukar ta lång tid, och tid är det man inte vill lägga när man sover dåligt. 

Enligt våra egna recensioner är det också oerhört många som blivit hjälpta och vill dela med sig av sin berättelse, läs några av tyngdtäcke recension här:

Lisa: "Skönt täcke med jämn tyngd. Formar sig efter kroppen på ett behagligt sätt. Att sova med ett tungt täcke ökar känslan av trygghet."

Erica: "Täcket gör det det ska utan krusiduller. Var orolig för att det skulle vara för tungt, men inga problem då tyngden fördelas jämnt över kroppen. Vet inte om jag sover bättre, men ligger definitivt still istället för att fara runt femton varv i sängen under natten. Väldigt skönt att slippa ha flera täcken för att uppnå tyngdkänslan."

Anders: "Smidigt och enkelt att beställa och snabb leverans. Detta är det andra tyngdtäcket jag provat, den första var en variant med kedjor i, men jag tycker den här är skönare som har mindre kulor istället men samma tyngd. Sover märkbart bättre med detta täcke än med ett vanligt, så kan varmt rekommendera denna produkt!"

Marie-Louise: "Jag brukar vakna flera gånger på natten, men sedan jag köpte det här täcket har jag sovit som en stock hela natten.Jag rekommenderar verkligen det här täcket."

 

 Vi säljer olika tyngdtäcke och Cura täcke.

Tyngdtäcke Borganäs Grå

 

Senast ändrad den

Ulrika är en kvinna i sina bästa år som älskar sin familj, sitt ombonade hem, att springa tills hon stupar och att resa. När andra varvar ner med en god bok går hon ut och luktar på blommorna likt Ferdinand i sin prunkande trädgård, gärna i sällskap av familjens hund som alltid är med varhelst familjen befinner sig.

Författarens senaste inlägg